Indkøbskurv
0
0 varer lagt i indkøbskurven
Opskrift

Vanløse Blues: Veganske smørrebrød til julefrokosten

Spiser du ikke kød eller vil du blot skrue op for grøntsagerne til årets julefrokoster, så prøv disse veganske smørrebrød fra Vanløse Blues.

Profil

Vanløse Blues

Maria Engbjerg står bag bloggen Vanløse Blues, hvor hun dagligt deler sine opskrifter. Maria elsker grøntsager og derfor spiller de også hovedrollen i Marias opskrifter.

Følg påVanloseblues.dk

Hvis du er veganer eller vegetar kan de klassiske julefrokoster være lidt af en udfordring. Traditionen tro står der jo ofte leverpostej, tarteletter, karrysild og frikadeller på bordet, og hvad gør man så? Man laver de lækreste veganske smørrebrød! Maria fra Vanløse Blues kommer her med et bud på fem skønne madder.

Julestemningen er på vej

Snart er dagene fyldt ud med julefrokoster, juleklip, juleafslutninger og julegaveindkøb, og det er på en og samme gang både skøn og mega stressende.

Med julen følger også alle traditionerne, og det gælder naturligvis også mad. Det kan derfor være en smule angstprovokerende at sidde sammen med hele familien, når man af forskellige årsager har valgt at bryde med traditionerne, og derfor er den eneste, der har andre sager på tallerkenen end resten af selskabet. Det behøver dog ikke at være sådan, for du kan lave ligeså lækkert smørrebrød, selvom det er vegansk. Jeg har her fem bud på retter til den klassiske julefrokost, som du kan være sikker på, at de andre også vil kaste misundelige blikke efter.

Karrysild, fiskefilet med remoulade, hønsesalat, leverpostej og frikadeller med lun rødkål er nogle af de skønne retter, som man normalt finder på julefrokostbordet. Du kan lave dem her i super lækre veganske udgaver, og grøntsagerne er som altid i højsædet.

Jeg plejer egentlig først at komme i rigtig julestemning et par dage før juleaften, men i år skal det være anderledes! Jeg har tænkt mig at jule hele december, for jeg ved af erfaring, at jo mere jeg selv gør ud af julen, jo bedre bliver julestemningen. Den bliver altid hjulpet godt på vej, når jeg besøger Magasin. Julepynt, julemusik over anlægget, julegaveindkøb, og så naturligvis Mad&Vin, som bugner med både lækkerier til julefrokosten – både vådt og tørt. Efter sådan en tur i Magasin og Mad&Vin, samt forberedelsen til denne julefrokost, så siger jeg: Jul, kom bare an! Jeg er klar til dig!

  • 5-6 madder
  • 1 aubergine
  • LAGE:
  • 2 spsk. eddike
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. salt
  • 5 dl. vand
  • ½ lille løg, groft hakket
  • 2 laurbærblade
  • ⅓ tsk. hel sort peber
  • DRESSING:
  • 3 dl soyayoghurt
  •  spsk dijon sennep
  • 2 spsk. grov sennep
  • 1 spsk. agavesirup
  • 1-2 tsk. citronsaft
  • Et bundt dild, fint hakket
  • Et nip l gurkemeje for den gule farve

Vegansk Karrysild

Sådan gør du
Start med at komme alle ingredienser til lagen i en gryde og bring det i kog. Det skal småkoge i 5-10 minutter.

Skræl auberginen og del den på langs, og skær den derefter ud i skiver i ½ centimeters tykkelse.

Si krydderierne fra lagen og kom aubergineskiverne i lagen. De skal trække i lagen i 5 min.

Brug en hulske til at tage aubergineskiverne op og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.

Lav dressingen ved at røre alle ingredienser sammen i en skål og smag den til.

Kom aubergineskiverne i dressingen og lad det trække i køleskabet i 30 min.

Server den vegaske sildesalat på brød og pynt med løg og dild.

Opskriften er inspireret af Planepushernes "Lad Silden Svømme".

Vegansk karrysild & fiskefillet med pastinakker

  • 9 filletter
  • 300 g. tykke pastinakker, i 1 cm tykke skiver
  • 2 dl. kikærtemel
  • 2 – 2 ½ dl. vand
  • 1 fed hvidløg, fint revet
  • 1 tsk. sød paprika
  • 1 tsk. urtesalt
  • ½ tsk. karry
  • ¼ tsk hvidpeber
  • ⅛ tsk. røget paprika
  • Glutenfri rasp til panering
  • REMOULADE:
  • 3 spsk. fin piccalilly
  • 2 spsk. vegansk mayonnaise

Vegansk fiskefilet med pastinakker

Sådan gør du
Tænd først ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Bag derefter pastinakskiverne ved 200 grader i 10 minutter.

Lav en tyk pandekagedej ved at røre kikærtemel sammen med krydderier og vand.

Dyp de bagte pastinakskiver i dejen og derefter i raspen – præcis som man gør med fiskefileter.

Læg de panerede skiver på en bageplade med bagepapir.

Kom olie på en medium varm panden og steg pastinak fileterne heri til de er gyldne og dejligt sprøde.

Rør alle ingredienserne til remouladen sammen.

Server de veganske fiskefileter på brød, toppet med remoulade og citron.

Opskriften er inspireret af Månebarnets "Fredsfisk".

Vegansk hønsesalat

  • 10-15 madder
  • 150 g. østershatte
  • Hvide asparges, fra dåse
  • 150 g champignon, fint hakkede
  • 100 g. grønne ærter, fra frost - optøet
  • 2-3 spsk. sojayoghurt
  • 1 spsk. vegansk mayonnaise
  • Salt og peber
  • Hvidløgspulver

Vegansk hønsesalat

Sådan gør du
Skær østershattene i strimler og rist dem på en medium varm pande med olie til de er gyldne.

Tilsæt salt, peber, karry samt røget paprika og lidt citronsaft, så de bliver godt krydrede.
Lad derefter de stegte østershatte køle af.

Pres væsken ud imellem hænderne på aspargesene og sørg for, at de er helt drænede.

Lav dressingen ved at rør alle ingredienser sammen i en skål, og smag til med surt og salt.

Rør herefter østershatte, ærter, champignon og asparges i dressingen og lad den trække 30 min. i køleskabet inden den serveres.

Server den vegaske hønsesalat på brød og pynt med persille og frisk kværnet peber.

Opskriften er inspireret af Månebarnet "HønseFRIsalat".

Vegansk leverpostej og frikadeller med lun rødkål

  • 3 dl. 
  • POSTEJ:
  • 100 g grønne linser
  • 1 tsk. Herbamare grøntsagsbouillon
  • 1 skalotteløg, fint hakket
  • 1 stængel bladselleri, fint hakket
  • 100 g champignon, fint hakket
  • ⅛ tsk. allehånde
  • 1 tsk. tørret salviesalt og peber
  • STEGTE SVAMPE:
  • 250 g champignon, i kvarte
  • salt og peber
  • timian

Vegansk leverpostej

Sådan gør du
Kog de grønne linser i grøntsgsbouillonen. De skal være helt møre og koge i ca. 25-30 min. Hæld vandet fra, men ikke ud i vasken, da det skal bruges senere.

Imens linserne koger, skal løg, bladselleri og svampe steges på en mellemvarm pande i 15 min., eller til det hele er fuldstændigt mørt.

Blend de kogte linser sammen med de stegte grøntsager og krydderier i en foodprocessor, til det er helt jævnt og cremet.

Juster konsistensen ved at tilsætte lidt af det gemte grøntsagsbouillon og smag til med salt og peber.

Steg den anden portion af champignoner på en medium varm pande i lidt olie eller vegansk smør, indtil de er møre, og krydr med salt, peber og timian.

  • 20 stk.
  • FRIKADELLER:
  • 125 g lys soy4you granulat
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk. knuste hørfrø + 6 spsk. vand
  • 1 squash, groft revet
  • 1 løg, fint hakket el. revet
  • 3 spsk. bredbladet persille
  • 1 tsk. flagesalt
  • ½ tsk. sort peber
  • ¼ tsk. allehånde
  • 1 dl glutenfrie havregrynoliven- el. kokosolie til stegning
  • LUN RØDKÅL:
  • ½ rødkål, fint hakket
  • 1 dl. solbærsaft
  • 2 spsk. æblesidereddike
  • 2 spsk. sukker1 spsk. flagesalt
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær

Veganske frikadeller med lun rødkål

Sådan gør du
Start med at udbløde sojagranulaten i bouillonen i 10 min. og hæld derefter overskydende væske fra, hvis der er noget.

Rør knuste hørfrø sammen med vandet og lad det trække i 10 min.

Alle ingredienserne til farsen skal herefter røres sammen. Den skal stå i ca. 10-15 minutter for at samle sig. Form farsen til frikadeller.

Steg frikadellerne gyldne på en medium varm pande med olie. De skal have 5-6 minutter på hver side.

Lav rødkålen ved at blande solbærsaft, æblecidereddike sukker, salt og krydderier i en gryde og bring det i kog.

Tilsæt rødkålen og vend det rundt.Rødkålen skal herefter simre i 10-15 min under låg.

Server frikadellerne på brød med den lune rødkål.

Magasin.dk bruger cookies for at give dig en bedre oplevelse gemmer vi dine informationer om dit besøg på magasin.dk Læs mere