Tilbage til journal
Livsstil

Her er den populære aktivitet, du skal prøve i efteråret, som tilmed er gratis

null
credit-image

Tekst Cathrine Overvad / Foto Mikkel Bækgaard

Hvor vinteren byder på østerspluk, og foråret inviterer til jagten efter friske ramsløg, står efteråret i svampenes tegn. Invitér dine kære på svampejagt i de danske skove, hvor der netop nu er skudt mange frem i den knasende skovbund. Få ekspertens råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på og en delikat opskrift på kantarelpasta med miso.

Bodil Sofie Espersen bærer den formemme titel som gastronomisk naturvejleder, og hendes kyndige viden på området har resulteret i udgivelsen af Svampesamlerens Kogebog. Bogen kommer som kaldet til efterårets hyggelige og nærværende stunder i naturen. For Bodil Sofie er det den stille jagt og de kulinariske muligheder i de umamifyldte svampe, der har vækket hendes kærlighed for de små, smagfulde skabninger. Dog advarer Bodil Sofie også om, at nogle svampe kan være livsfarlige at spise, og derfor er det nødvendigt at have læst op på lektien, inden jagten skydes i gang. Mød Bodil Sofie her og kom godt fra start i dit svampeeventyr.

Fotograf Mikkel Bækgaard



Hvorfor har du skrevet en bog om svampe?

”Jeg har altid været fascineret og beskæftiget mig med det, der findes i spændingsfeltet mellem mad og natur. Svampesamlerens Kogebog har jeg skrevet sammen med min far, som har lært mig så meget omkring naturens vilde råvarer. Vi har været på svampeture, siden jeg kunne gå, og bogen udsprang af en lyst til at forevige al den erfaring, vi sammen har omkring vilde svampe i køkkenet. Og så synes jeg, at der manglede en bog, der satte fokus på de vilde svampe som en råvarer med uendelige kulinariske muligheder og stor diversitet.”

null

Fotograf Mikkel Bækgaard



Hvad er det særlige ved svampe og jagten efter dem?

”Det er noget helt særligt at gå i skoven at samle svampe. Det er en stille jagt, hvor man bevæger sig langsomt og observere alt omkring sig; skovbund, træsorter og vejret. Og så er der følelsen af rigdom, når det lykkes, og kurven bugner af lækre svampe. I køkkenet er svampe en helt særlig ingrediens, hverken grøntsag eller kød, men helt sin egen med smag, der varierer fra dyb umamifyldt skovbund over anissmag og abrikosnoter."

Hvad skal man være opmærksom på, inden man begiver sig ud på svampejagt?

”Først og fremmest, spis ikke noget, du ikke selv kan identificere med hundrede procents sikkerhed. Det er potentielt dødfarligt og simpelthen ikke det værd. Til gengæld kan du komme langt med at starte med at lære enkelte almindelige arter med sikkerhed og så langsomt udvide din viden derfra. Gode begyndersvampe er kantareller, tragtkantareller, trompetsvampe, pigsvampe og Karl Johan.”

Fotograf Mikkel Bækgaard



Hvor kan man plukke svampe i Danmark?

”Der findes svampe i hele landet, men man skal lære at orientere sig efter biotop: altså f.eks. om du befinder dig i nåleskov eller bøgeskov, om jorden er sandet eller leret - det kan give dig et praj om hvilke svampe du skal lede efter.”

Hvornår er det bedst at lede efter svampe?

”Efteråret er højsæson - helt indtil nattefrosten sætter ind. Men du kan plukke spisesvampe hele året, hvis bare du ved, hvad du skal kigge efter."

Hvis du vil prøve kræfter med en af de velsmagende svampebaserede retter fra Svampesamlerens Kogebog, får du her opskriften på kantarelpasta med miso. Den perfekte spise til efterårets hyggelige stunder. Find Svampesamlerens Kogebog i Magasin Kgs. Nytorv eller på magasin.dk

LÆS OGSÅ
Loading...