Få opskriften på en sommersprød signaturret fra populært madkoncept
Tekst Cathrine Overvad / Foto Veatery
Der er sommer i luften, og vi hungrer efter lettere måltider, der smager af lunere og lysere vejr - gerne med friske råvarer og sprødt grønt. Heldigvis kan du få stillet sulten og imponeret dine gæster med en af Veaterys signaturretter. Få her opskriften på friterede risottokugler, også kendt under det italienske navn ’arancini’, med tilhørende urtemayo.
Med æstetiske og delikate deleretter leverer Veatery gastronomiske og grønne oplevelser til både private arrangementer og virksomheder. Bag Veatery står Camilla Elise Almblom, der startede Veatery i 2020 i noget beskedne omgivelser. I dag har Veatery vokset sig betydeligt større, og både ELLE, Fritz Hansen og &Tradition er kunder.
”Jeg stiftede Veatery i maj 2020, og dengang var det blot et lille univers gennem Instagram hjemme i mit eget køkken på Sølvgade. I dag har jeg min søster og resten af team V med på holdet, og vi tilbyder grønne, gastronomiske oplevelser i form af middage, catering og afvikling af events. Jeg startede Veatery ud fra ønsket om og motivationen for at højne kvaliteten af plantebaseret middage gennem den gode smag og et æstetisk udtryk. I Veatery brænder vi for at dele vores passion for grøntsager, og gennem vores menuer illustrerer vi, hvordan smagfuldt, inspirerende og delikat mad også kan være plantebaseret.”
Ingredienser
100 g risottoris 100 g hakkede dåsetomater 35 g tomatpuré 40 g løg 10 g hvidløg 50 g groftrevet parmesan 20 g grøntsagsfond 0,5 dl olivenolie 2,5 dl vand 2 spsk. oregano 10 kværn sort peber Salt
Ingredienser
1 Æg 0,5 dl hvedemel 2-3 dl panko rasp Salt Peber
Gør tre skåle klar med henholdsvis pisket æg, hvedemel med lidt salt og peber og panko rasp. Vend risottokuglen i mel, herefter æg og endeligt panko rasp. Tryk panko raspen ind i arancinien, så det sidder godt fast, og er helt dækket. Fritér arancinierne i neutral olie i ca. 2-3 minutter, til de er gyldne, sprøde og varme indeni. Lad arancinerne dryppe af på et stykke køkkenrulle når de kommer op af olien.
Ingredienser
1 æg 3-4 dl neutral olie 1 fed hvidløg 1 spsk. dijonsennep Saften fra en 1/2 - 1 hel citron 1 Bundt/potte basilikum Pulpen fra persilleolien Salt Peber
TIP! Arancini kan laves ud af alt slags risotto, så hvis du har fået risotto til aftensmad, kan du med fordel gemme lidt til arancini og rulle dem til risottokugler dagen efter. Mayoen kan også laves i en vegansk version ved brug af kikærtevand (aquafaba) i stedet for æg. Erstat ægget med 1/2 dl kikærtevand til denne opskrift og evt. lidt mere olie. Mayoerne kan holde sig en uge på køl.
”I Veatery sammensætter vi menuerne efter sæsonens råvarer, og vi har set meget frem til sommeren, da udvalget af danske råvarer især fra små lokale producenter bliver større. Jeg glæder mig til at grille danske squash, og jeg ser selvfølgelig også frem til små, nyopgravede kartofler og grønne asparges fra Torpelund Gårdbutik, som ligger forholdsvis tæt på min families sommerhus på Røsnæs. Jeg skal også spise søde, solmodne jordbær og friske, grønne ærter i massevis.”