Opskrift: Bagte gulerødder med feta-avocado-creme, za’atar og friske koriander


Tekst Cathrine Overvad / Foto Veatery
Der er noget så hyggeligt over retter, som sendes rundt om bordet og deles gæsterne imellem. Veatery’s bagte gulerødder er et lækkert grønt bud, der lader gulerøddernes sødme træde tydeligt frem i en perfekt balance med fed feta-creme og orientalsk krydderi. Velbekommen!
Feta-avocado-creme
Ingredienser:
250 g puck ost
½ avocado
25 g koriander (gem et par blade til anretning)
½-1 hel lime
Fremgangsmåde:
- Skyl korianderne og snit både blade og stilke fint.
- Kom korianderne i en foodprocessor eller minihakker sammen med saft og skal fra en halv lime. Blend til korianderne er grofthakket.
- Tilføj herefter avocado og blend til korianderne og avocadoen hænger sammen.
- Kom til slut puck osten i og blend alle ingredienserne godt sammen til konsistensen er ensartet og cremet. Smag evt. til med mere limeskal og saft.
Bagte gulerødder
Ingredienser:
Et bundt nye gulerødder med top (ca. 6-8 stk)
6 spsk neutral olie
1 tsk spidskommen
1 tsk paprika
1 tsk chiliflager
1 tsk korianderpulver
1 tsk tørret timian
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
5 g lys sirup eller akacie honning
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
- Skær de grønne toppe af gulerødderne, men lad ca. 5 cm blive på.
- Rens gulerødderne ved at skrubbe dem godt under vand.
- Skær gulerødderne over på langs, så hver gulerod bliver til to halve.
- Kom olie, sirup og alle krydderierne i en skål og mix det godt rundt med en ske.
- Kom gulerødderne på en bageplade med bagepapir og fordel krydderiblandingen over gulerødderne. Sørg for, at alle gulerødderne er godt coatet.
- Drys til slut med salt og peber og evt. lidt ekstra olie.
- Bag gulerødderne i ovnen ved 220 grader varmluft i 20-30 min. De må gerne karamellisere let, og de er færdigbagte, når de er møre, men også har bevaret lidt bid.
Hjemmelavet za’atar krydderi
Ingredienser:
0,5 dl sesamfrø
1 spsk tørret timian
1 spsk korianderpulver
1 tsk spidskommen
1 tsk sumak
2 tsk havsalt
Fremgangsmåde:
- Kom alle ingredienser bortset fra sumak og havsalt på en tør pande på middel til høj varme, og lad det stege af og tage lidt farve, indtil man kan dufte krydderierne og sesamfrøene er blevet gyldne. Det tager ca. 5-10 minutter.
- Køl krydderiblandingen ned, og kom nu også sumak og salt i blandingen.
- Opbevar den i en lille beholder.
Boghvedekerner
Ingredienser:
Boghvedekerner
Fremgangsmåde:
- Rist boghvedekerner på en tør pande ved middelvarme, til de tager lidt farve og bliver gyldne. Hvis du ikke har boghvedekerner, kan du også bruge solsikkekerner, græskarkerner eller pinjekerner.
- Opbevar dem i en lille beholder.
Anretning
- Fordel feta-avocado-cremen i bunden af en tallerken, og kom herefter de lune gulerødder på.
- Top med za’atar, ristede boghvedekerner og friske korianderblade.
“Vi anbefaler, at du serverer noget godt brød til retten, så du kan ”fare la scarpetta”. Scarpetta er den italienske betegnelse for et stykke brød, du bruger til at suge den sidste sauce fra tallerkenen. Selvom retten ikke er italiensk, har italienerne alligevel fat i noget, og du vil ikke lade det mindste af feta-avocado-cremen gå til spilde.” - Veatery