Log ind
Tilbage til journal
Livsstil

Opskrift: Mandelbudding med amaretto

null

Danmarks ukronede buddingdronning, Marie Holm, er født lækkersulten. Den umættelige trang til søde sager og kreativ leg med smage driver hende til at udvikle sine egne opskrifter baseret på nostalgiske retter. Specielt de dirrende desserter har en særlig plads i Maries hjerte. For hvem kan modstå buddingens buttede form og dirrende bevægelse, når et fad med budding sendes rundt om bordet? Få den udførlige opskrift på mandelbudding med amaretto her.

En tiltalende dessert for øje og gane

Marie Holms indbydende buddinger glitrede om kap med funklende smykker i vores smykkeserie i Magasin Journal. De gelefyldte kager kan ikke kun kreeres med alverdens smage, men de er også en sand fryd for øjet, der måske kan forklare, hvorfor den retroinspirerede spise har gjort sit comeback i dessertverdenen. Skal du prøve kræfter med buddinge-trenden, så giver vi dig her opskriften på Maries lækre mandelbudding med amaretto, så du kan brillere til julens fester eller dit næste middagsselskab.

Buddingcreme
1,2 liter / 6-8 personer

  • 7 blade husblas
  • 3 dl piskefløde
  • 4 dl sødmælk
  • 100 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 8 æggeblommer
  • 3⁄4 dl amaretto
  • 3 dl piskefløde til skum

Læg husblassen i blød i en stor skålfuld koldt vand. Hæld fløde, mælk og et par spsk. af sukkeret i en tykbundet gryde sammen med udskrabede vaniljekorn og vaniljestang, og varm det op ved svag varme, til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen, og lad vanilje og mælkefløde trække under låg i 10-15 minutter. Pisk æggeblommer og det resterende sukker let sammen i en stor skål. Varm igen den vaniljeparfumerede mælkefløde op til lige under kogepunktet, og hæld den hede mælkefløde i æggesukkerblandingen under hektisk piskning. Hæld det hele tilbage i gryden, og varm stille og roligt blandingen op ved lav varme og under omrøring med en silikoneskraber eller en grydeske, til den når en temperatur på ca. 83-85°. Den må IKKE koge, men skal lige op og tykne til tyndt cremestadie (læg mærke til, hvornår cremen begynder at hænge lidt ved silikoneskraberen i stedet for med det samme at dryppe af, og stop der).

Tag straks gryden af blusset. Hiv husblassen op af udblødningsvandet, knug vandet fra, og smid husblassen i den varme creme. Rør rundt, så husblassen smelter. Tilsæt amaretto, og rør rundt. Hæld cremen gennem en sigte ned i en skål, og lad den køle en smule, inden du sætter den i køleskabet. Den skal nu blive kold og evt. stivne let i kanten af skålen – det tager ca. 1-2 timer.

Pisk piskefløden til tyndt skum, og rør lidt af den afkølede creme i flødeskummet. Derefter kan du røre skummet i cremen. Hæld buddingcremen i en stor, passende form, som du forinden har skyllet i koldt vand. Sæt formen i køleskabet, til cremen er helt stiv. Det tager minimum natten over, og du kan med fordel lave buddingen 12-24 timer før fortæring.

Nu skal du vende buddingen ud! Fyld din håndvask eller en balje med meget varmt vand fra hanen, og sænk formen ned i det, til vandet står helt op til kanten. Tæl til 10 eller til du fornemmer, at buddingen er smeltet ganske lidt mod formens side, og løft formen op af vandet. Parker formen på et viskestykke, og tør ydersiden af formen let af med stykket. Nu skal du løsne buddingen fra kanten af formen. Træk forsigtigt med en finger langs kanten hele vejen rundt om buddingen, så den slipper formen. Er der ”skorsten” midt i formen, så træk eller tryk også rundt om den.

Tag serveringsfadet frem, læg fadet over buddingformen, og hold de to sammen med hænderne – en håndflade under formen og en håndflade over fadet. Vend form og fad rundt i et snuptag, og lav så nedadgående ryst ud i luften, så buddingen tvinges fra formen og ned på fadet med et svup! Hvis buddingen nægter at komme ud, kan det være, fordi der er undertryk inde i formen. Så kan det hjælpe at holde formen lidt på skrå, og evt. ryste let, først til den ene side og så til den anden, så der lukkes lidt luft ind i siderne – mens du fortsat holder form og fad sammen. Nægter buddingen STADIG at give slip, så gentag alle trinnene.

Når du kan mærke og måske høre, at buddingen har sluppet formen, så stil fadet fra dig. Lad formen sidde på. Tjek, om den er centreret på fadet. Er den ikke det, så skub/lirk forsigtigt form og indhold ind på midten. Løft nu forsigtigt formen af buddingen i en opadgående bevægelse. Brug begge hænder og løft stille og roligt.

Pynt buddingen med maraschinokirsebær eller amarenabær, hvis du er i det kunstige hjørne, og friske paradisæbler, hvis du er i det naturlige ditto. Grankviste rundt langs buddingens fod er også fint og julet. Server buddingen med kold eller lun kirsebærsovs.

Læs også
null
Mode
Disse smykker skal på ønskelisten i år
null
Mode
Bliv klædt fint på til sæsonens fester
Loading...