Tilbage til journal
Livsstil - Opskrift

Her er hvorfor, du bør starte med at drikke kombucha, ifølge eksperten

null
credit-image

Tekst Nina Vicic, Foto og opskrift Folk Kombucha

Selvom januar kan virke kold og trist, er det også din mulighed for at sætte et fornyet fokus på din sundhed. Vi foreslår, at du starter det nye år med en ny og sund vane, og denne byder på fermenteret te. Her er alt, hvad du bør vide om den lækre kombucha-te og opskriften til at lave din egen.

Hvad er kombucha?

Kombucha er fermenteret eller “gæret” te, der trods den tvivlsomme beskrivelse, er yderst velsmagende, læskende og rig på probiotika og antioxidanter.

Hvorfor drikke kombucha?

Kombucha er fyldt med naturlige probiotika, der kan hjælpe med at forbedre din fordøjelse og styrke dit immunforsvar. Derudover indeholder kombucha antioxidanter, som kan beskytte kroppen mod frie radikaler. At drikke kombucha er den perfekte måde at indføre et sundere valg i din hverdag – et glas kombucha er en skøn tilføjelse til en januar fyldt med fornyelse og balance.

Hvordan laver man kombucha?

Efterhånden kan du få fingrene i kombucha mange steder, men du kan også prøve kræfter med din egen hjemmebryg. Nina Parna, der er stifter af bryggeriet Folk Kombucha, giver her grundopskriften på den næringsrige kombucha-te. Nina startede sin kombucha-rejse i samarbejde med Nordic Food Lab og har dedikeret sin karriere til at perfektionere fermenterede fødevarer – med kombucha som sit hjertebarn. Få her hendes enkle trin-for-trin vejledning og prøv kræfter med din egen sunde kombucha derhjemme.

Ingredienser til 4 liter:

- 4 l vand

- 24 g teblade

- 300 g rørsukker

- 400 ml starter-kombucha

- 1 stk. SCOBY (SCOBY betyder “symbiotic culture of bacteria and yeast” og er betegnelsen for den blanding af gærceller og gode bakterier i cellulosemassen)

Sådan gør du:

1. Forbered teen: Bring 2 liter vand i let opkog i en gryde. Lad det køle ned til den temperatur, der er egnet til den valgte te.

2. Træk te: Tilsæt tebladene via et tefilter, og dæk gryden med låg for at bevare temperaturen. Lad teen trække i 15 minutter.

3. Sød teen: Fjern tefilteret, og tilsæt rørsukker. Rør rundt, indtil sukkeret er opløst helt.

4. Køl ned og tilsæt vand: Hæld teen i bryggebeholderen sammen med de resterende 2 liter vand. Lad det køle til mindst 25°C. Dette trin er vigtigt for at beskytte starterkulturen og SCOBY'en mod varme.

5. Tilsæt starteren: Tilsæt starter-kombucha og SCOBY-laget. Sørg for, at den glatte, lyse side vender opad, og den ru side nedad.

6. Luk brygget: Dæk beholderens åbning med et klæde og en gummielastik. Placer beholderen ved stuetemperatur (23-25°C) et skyggefuldt sted, hvor den kan stå i fred i mindst 6 dage.

null

Foto Folk Kombucha



Smagning og opbevaring:

Fra dag seks kan du begynde at prøvesmage. Brug en ren ske til forsigtigt at tage en skefuld fra siden af SCOBY-laget. Smag dagligt for at finde den balance mellem sødme og syre, der passer til dig. Når bryggen har den ønskede smag, flyt SCOBY’en til en ny beholder med 10 % af brygget (ca. 400 ml), og gem det som en starter til din næste bryg. Kombuchaen kan nu tappes på flasker.

Hvis du ønsker kulsyre og smagstilsætninger, kan du efter-fermentere kombuchaen ved at tilsætte frugtsaft eller krydderier, før du lukker flaskerne tæt.

Vigtige tips:

Undgå mug: Sørg for, at alle redskaber og flasker er helt rene. Opbevar brygget ved den anbefalede temperatur og tilsæt altid tilstrækkelig starterkultur for at undgå uønsket mugdannelse. Skulle der opstå mug, skal hele brygget kasseres.

Shop fine glas



Oplev Folk Kombuchas store udvalg i vores Mad & Vin-afdeling.

LÆS OGSÅ
null
Livsstil
Lær at mestre den svære disciplin latteart
null
Skønhed
Øjencreme – virker det, og har du overhovedet brug for det?
Loading...