Tilbage til journal
Mode

Frauen - Fra genbrugstæpper til trendy jakker

credit-image

Tekst Emma Henneberg / Foto Frederikke Lunddal

Vejen fra at Emilie Schiøtt tilfældigvis falder over en hjemmesyet uldjakke af et tæppe på et loppemarked, til hun selv starter sin egen jakkevirksomhed, er ikke lang. Siden har den tidligere pædagog, iværksætter og sanger haft travlt med at få syet sine egne jakker af genbrugstæpper. I forbindelse med Frauens samarbejde med Magasins Care & Repair koncept, har vi talt med kvinderne bag brandet, Emilie Schiøtt og Louise Trajano.

Hvordan startede idéen til at skabe jakker ud af genbrugstæpper?

Emilie: “Det startede med, at jeg var på et loppemarked, hvor jeg fandt en jakke, der så meget hjemmesyet ud. Den var lavet af et gammelt uldtæppe, og den havde ikke helt det fit, som jeg kunne lide. Jeg købte den alligevel for at finde inspiration til, hvordan jeg selv kunne få syet en ny jakke, så den passede mig. Jeg kommer i kontakt med en syerske, som syr den om, og da den er færdig, lægger jeg et billede på Instagram med jakken - og så går det amok. Derfor opretter jeg en Instagramprofil kun til jakkerne, som egentlig ikke var meningen, at jeg skulle sælge, det var jo bare til mig selv”.

“Så lægger jeg et billede på Instagram med jakken, og så går det amok” - Emilie Schiøtt





Hvordan opstod jeres samarbejde?

Louise: “Jeg startede med at komme hos Emilie i praktik lige efter, hun startede op. Efter salget gik amok, så forærede vi et par enkelte jakker til nogle influenter, som kontaktede os. Dette kom der flere og flere ordrer på jakkerne af. Især den tofarvede Yin Yang-jakke blev populær. Vi fandt ud af, at vi arbejdede ret godt sammen, og jeg har været en del af Frauen lige siden”.

Vil I forklare lidt omkring brandets navn?

Emilie: “Ja, vi hedder jo Frauen, der betyder kvinder på tysk. Jeg var meget i tvivl, da jeg besluttede, at det skulle være navnet, fordi det i en tid som nu godt kan virke ekskluderende for nogen. Det kan lyde som om, det kun er et brand til kvinder. Det er mest kvinder, der køber vores jakker, men for mig handler det mere om, at det er kvinder, der skaber dem, og kvinder, der er en del af den her virksomhed. Og så synes jeg også bare, at navnet var fedt.”

Kan I tage os med i produktionens forskellige steps?

Emilie: “Produktionens steps er egentlig meget enkle og går ret hurtigt. Vi får en idé, så tegner vi den, sender den til syersken, og så kommer vi med noget materiale, vi kan lide. Det er meget forskelligt, hvor vi får vores materiale fra. Noget af det har jeg fundet på DBA så som et gammelt tæppe, ellers kan det være købt af Klippan og Silkeborg uldspinderi, som vi har et samarbejde med. Men minimum 60% af tæpperne vores jakker bliver lavet af, er genbrugstæpper. Efter vi har sendt noget materiale, kommer der en prototype tilbage til os. Vores syersker er enormt gode til bare at gribe det, vi kommer med, og vi er næsten altid tilfredse”.

Louise: “I virkeligheden har vi faktisk kun to faste mønstre, vi går ud fra til alle styles. Men det handler også om at være modig og prøve nogle ting af. Det er Emilie ret god til”.

Emilie: “Det er heller ikke så farligt at teste ting af, når det er på den måde, vi gør. Fordi vi ikke laver noget, der bare ligger og ikke bliver solgt. Vi laver jo kun ‘made to order’. Så de styles, vi har med i dag, er nogle, vi har produceret, fordi vi skulle have den her pop-up butik. Vi har faktisk kun én af hver størrelse tilgængelig, så folk kan prøve dem. Så når vi fx laver en ny style, så producerer vi et eksemplar og lægger det op på vores Instagram og lytter til, hvordan det bliver modtaget. Så kommer der bestillinger på det efterfølgende”.

“Det handler også om at være modig og prøve nogle ting af. Det er Emilie ret god til” - Louise Trajano





Emilie: “Det har været vigtigt fra starten af for mig, at det var så ansvarligt som muligt at producere. Alle i den her branche ved jo godt - måske lidt groft sagt - men, at det egentlig ville være bedre at lade være med at lave tøj. Det er jo ikke for klimaet, at vi laver tøj, så man er virkelig nødt til at tænke over at være ansvarlig, når man producerer tøj. Vi laver rigtig meget ud af genbrugsmaterialer, men der er jo også nye materialer i vores produktion. Så vi køber kun de tæpper, vi har bestillinger på, og vi producerer det i Danmark, selvom det er dyrt”.

Emilie: “Det har været vigtigt fra starten af for mig, at det var så ansvarligt som muligt at producere. Alle i den her branche ved jo godt - måske lidt groft sagt - men, at det egentlig ville være bedre at lade være med at lave tøj. Det er jo ikke for klimaet, at vi laver tøj, så man er virkelig nødt til at tænke over at være ansvarlig, når man producerer tøj. Vi laver rigtig meget ud af genbrugsmaterialer, men der er jo også nye materialer i vores produktion. Så vi køber kun de tæpper, vi har bestillinger på, og vi producerer det i Danmark, selvom det er dyrt”.

Kan I sætte nogle ord på Care & Repair samarbejdet med Magasin?

Emilie: “Magasin har jo det her Care & Repair koncept, hvor vi har fået lov til at komme ind og have en stand. Der tilbyder vi en mulighed til de første 30 besøgende, at de får en nøglering, som de også kan vælge at få lavet initialer på. Så det er i tråd med vores værdigrundlag at bruge det, der er, udnytte så meget af materialet som muligt, og det er nøgleringene en meget fin måde at vise det på. Vi har også som en service, at man kan komme ind med sin gamle Frauen uldjakke og få den affnugget, fordi det jo er et naturligt materiale, der bliver fnuldret med tiden. Så kan man selvfølgelig også købe jakkerne og prøve nogle forskellige kombinationer af.”

“Vi vil gerne opfordre til, at det er et velovervejet køb, man gør sig. Derfor er det virkelig fedt for os, at vi kan have udstillet de forskellige tæpper, vi arbejder med, sådan at folk kan komme og mærke og prøve. På den måde kan vi rådgive i, hvilke farver der kunne være gode sammen, og hvad der er muligt. Man kan også bestille fra standen. Vi kommer begge to til at være ved standen alle dagene, hvor Louise også vil sidde og sy. Det bliver så spændende, vi glæder os helt vildt - især også fordi vi kommunikerer meget med vores kunder over Instagram til dagligt, så det bliver rart at møde jer i virkeligheden”.

“Der mangler noget support blandt os kvinder. Vi taler rigtig meget om, at vi kvinder støtter hinanden, men jeg oplever lidt noget andet” - Emilie Schiøtt





Emilie: “Det her kvindefokus har fra starten af været meget vigtigt for mig - ikke nødvendigvis at det skulle være kvinder, vi samarbejdede med, men jeg synes generelt i den her branche, at der mangler noget support blandt os kvinder. Vi taler rigtig meget om, at vi kvinder støtter hinanden, men jeg oplever noget andet. Det er som om, at mange har en intern konkurrence med hinanden, som ikke behøver at være der. Jeg oplever, at jo mere, jeg forsøger at løfte andre, jo mere succes får jeg også selv. Så det har været et tema for os, at hver gang vi har haft fx en pop-up butik, har vi haft mulighed for at låne et lokale, og så inviterer vi andre små kvindelige iværksættere med.”



LÆS OGSÅ
Livsstil
Magasin har altid taget ansvar
We love to care
Uld
Loading... >