Log ind
Tilbage til journal
Mode

Designvinder Vibe Juul Thomsen laver gemmetøj, som du kan have hele livet

null
credit-image

Tekst Cathrine Overvad / Foto Peter William Vinther

For Vibe Juul Thomsen blev det ordet ”gemmetøj”, der sikrede Magasin og Mads Nørgaards investering i hendes tøjbrand Vibe Vibe i konkurrencen “Danmarks Næste Tøjdesigner”. Magasin blev overbevist af Vibes designæstetik, som både nytænker tøjets levetid og udføres i smukke og innovative snit. Vibe har nemlig udviklet en designsignatur, hvor særlige lukninger kan tilpasses efter kroppens foranderlige figur. Kom helt tæt på den unge designvinder her.

Hvordan startede din rejse som designer?

”Jeg begyndte at sy tøj til mig selv som 11-12 årig. Inden da var noget af det bedste, jeg vidste, at finde min mormors udklædningskasse frem. Min interesse for beklædning førte til, at jeg i sommeren 2017 tog et år på Den Skandinaviske Designhøjskole for at forberede mig til at kunne søge ind på designskolen. Året efter kom jeg ind på Designskolen Kolding, hvor jeg fik en bachelor i modedesign i 2021. Siden har jeg haft forskellige jobs i tøjbutikker og -produktion for at lære mere om de andre led inden for modebranchen, som tøjet gennemgår efter designfasen.”

”Et stykke ’gemmetøj’ er i mine øjne og forståelse en beklædningsdel, som man gemmer i sit skab - ikke for at gemme det væk, men gemme og passe på.”null

Tøjdesigner Vibe Juul Thomsen, 2023Ordet ”gemmetøj” sikrer dig en investering fra Magasin i budrunden. Hvad betyder begrebet ”gemmetøj”?

”Jeg håber, at mine designs bliver “gemmetøj”, det vil sige et nyt favoritstykke, som giver brugeren garderobeglæde i mange år, vil komplementere vedkommendes krop præcis som den er, og får brugeren til at føle sig godt tilpas. Et stykke “gemmetøj” er i mine øjne og forståelse en beklædningsdel, som man gemmer i sit skab - ikke for at gemme det væk, men gemme og passe på - noget som man vil reparere, hvis det går i stykker, få tilpasset, hvis det ikke længere passer eller give videre til en anden, hvis det en dag ikke længere giver glæde.”

null

Foto Peter William Vinther

Hvordan arbejder du med ansvarlighed i dine designs?

”Jeg tænker hele tiden over, hvordan jeg kan arbejde ud fra dette ansvar, men jeg ved også, at der altid er noget, som kan gøres bedre, og at jeg stadig har utrolig meget at lære. Det er min vision og motivation i mit virke som designer at gøre det bedre og mere ansvarligt hver eneste dag. Jeg fokuserer på, hvordan jeg kan skabe designs, som får en så lang levetid som muligt. Det, der i sidste ende afgør, om et design er godt og skaber garderobeglæde, er hvor stor emotionel værdi, det opnår hos sin bruger. Det er ikke noget, jeg som designer kan vide mig sikker på om sker. Men jeg tror på, at hvis jeg skaber tøj, som er mere inkluderende i forhold til folks kropsdiversitet, varierende størrelser og ikke bare følger standarder og “ideelle” kropsmål, så er der bedre forudsætninger for, at tøjet vil blive elsket og gemt.”

Foto Peter William Vinther

Din kollektion "The Colour in Everything" byder på mange fine wrap-modeller og detaljerede lukninger. Hvor finder du inspiration til dine designs?

”Min designæstetik er ofte præget af inspiration fra klassiske silhuetter brudt af leg med proportioner og detaljer. Jeg har stor interesse i at undersøge, hvordan mode kan være mere inkluderende, mindre forurenende og stadig være relevant. Jeg valgte til kollektionen ‘The Colour in Everything’ at tage afsæt i bestemte konstruktionsteknikker, som er mindre størrelsesangivende og giver mere plads til kropsdiversitet både æstetisk og fysisk. Jeg har haft fokus på “raglan”-ærmer, som er en skrå skuldersøm, der ikke definerer skulderbredde lige så specifikt som en traditionel skuldersøm. Derudover slå-om og spændelukninger, som kan justeres i størrelse med bånd.”

”Jeg ser mig selv lige så meget som beklædningshåndværker som designer. Jeg mener, at selve håndværket i et stykke tøj er en stor del af dets udtryk og oplevelsen af det - og ikke mindst, hvor længe man kan have glæde af det.”

Foto Peter William VintherHvad tilføjer dine designs til den eksisterende mode?

”Jeg ser mig selv lige så meget som beklædningshåndværker som designer. Jeg mener, at selve håndværket i et stykke tøj er en stor del af dets udtryk og oplevelsen af det - og ikke mindst hvor længe man kan have glæde af det. Det ideelle design, i mine øjne, opnår en treenighed mellem funktionalitet, æstetik og emotionel værdi hos brugeren. Magien skal opstå i interaktionen mellem tøjet og brugeren, hvor brugeren føler, at tøjet får dem til at føle sig godt tilpas. Min kollektion har fokus på denne interaktion og bidrager med forskellige styles, som er designet til bedre at kunne tilpasses den enkelte person.”

Både Mads Nørgaard og Magasin har indgået et partnerskab med dig. Hvad kan de to modespillere gøre for dit brand?

”Både Mads Nørgaard og Magasin er utrolig attraktive partnere for mig og mit brand, da de begge spiller en stor rolle i den danske modebranche på hver sin måde. Jeg har altid været meget imponeret over Mads Nørgaard som designer og hans betydning for dansk mode, hvor han både har sit eget brand og skaber kommercielle designs på en ansvarlig måde og samtidig præsenterer andre brands gennem sin butik Nørgaard på Strøget, som bidrager med nye og spændende bud på, hvad dansk mode kan og er. Magasin derimod har en helt anden skala med et større spektrum af brands, hvor de når ud til utrolig mange kunder. At samarbejde med og at blive forhandlet i Magasin giver mig dermed mulighed for at nå ud til mange flere kunder, så jeg forhåbentligt rammer en masse gode match mellem mine designs og brugere, som vil få glæde af det.”

null

Foto Peter William VintherHvordan ser fremtiden ud for dig og dit brand?

”Først og fremmest drømmer jeg om, at mit brand og første lancering af en kollektion bliver taget godt imod og får sin plads og berettigelse i det danske modebillede. Hvis jeg skal kigge længere frem og drømme stort, så håber jeg og har en vision om, at Vibe Vibe stille og roligt skal vokse sig større i samarbejde med andre. Jeg tror på, at de bedste ting opstår, når jeg arbejder sammen med andre, og man hver især kan bidrage med sin ekspertise. Jeg håber på at være med til at føre den danske modebranche nye og mere ansvarlige veje, og at jeg med Vibe Vibe kan udforske nye måder at drive en modevirksomhed på og på den måde være til inspiration for andre.”

Oplev hele kollektionen fra Vibe Vibe i Magasin Kgs. Nytorv fra den 4. oktober, og shop dine favoritter online og i forretningerne Magasin på Kgs. Nytorv og i Aarhus den 24. oktober.

Læs også
null
Mode
Vinder af designkonkurrence Cengiz Güdücü har noget på hjerte, og han vil have dig til at tage det på
null
Mode
Forever in Denim: Sådan forlænger du levetiden på dine denim-items
Loading...