Skip to content
Tilbage til journal
Livsstil - Opskrift

“Smør i rigelige mængder” - opskrift fra Københavns Bageri

kollage med brunkager

Tekst Amalie Andersen, Foto Københavns Bageri I 6. November 2025

I løbet af november og december vil Kongens Nytorv foran Magasin dufte af smørbagte småkager og friskbrygget kaffe, når Københavns Bageri indtager en af de små træhytter som en del af Magasins julemarked. Vi har talt med bageriet om hemmelighederne bag det perfekte julebagværk – og fået opskriften på deres populære brunkager.

Bageartikler Køkkenmaskiner Røreskåle Shop alt køkkenudstyr


Medejer af det Københavnerkære bageri, Rasmus Sjødahl, sværger til godt smør i rigelige mængder og nostalgiske småkagefavoritter. Filosofien hos Københavns Bageri handler om respekt for traditioner og klassikere – samtidig med at de genopfinder dem, så de forbliver relevante. Få opskriften her og læs interviewet under.

Opskrift på Brunkager

Fra Københavns Bageri, København

Antal: ca. 25–30 småkager

Opskrift - brunkagedej

- Mørk sirup: 108 g

- Brun farin: 180 g

- Smør: 144 g

- Hvedemel: 313 g

- Krydderiblanding: 10 g

- Kanelpulver: 1,5 g

- Salt: 1,5 g

- Appelsin (skal og saft): skal og saft af en halv appelsin

Krydderiblanding

- Nelliker (hele)

- Kardemomme (hele)

- Sort peber (hel)

- Muskatnød (hel)

- Allehånde

- Stjerneanis (hel)

- Ingefærpulver

- Kanelpulver

kvinder bager kager


Fremgangsmåde - krydderiblanding:

1. Blend alle hele krydderier (nelliker, kardemomme, sort peber, muskatnød, stjerneanis) fint.

2. Bland de malede hele krydderier med pulverkrydderierne (ingefær og kanel).

3. Brug 10 g af krydderiblandingen til brunkagedejen.

Fremgangsmåde - brunkager:

1. Forvarm ovnen til 165 °C.

2. Varm de våde ingredienser: I en lille gryde varmes mørk sirup, brun farin og smør let op, indtil det er smeltet og samlet. Riv skal og pres saft af en halv appelsin. Tilsæt appelsinsaften til sirupsblandingen.

3. Tilsæt de tørre ingredienser (mel, krydderiblanding, kanel og salt) og rør, indtil dejen er ensartet.

4. Rul dejen ud til ca. 3 mm tykkelse. Brug en form til at udstikke småkager (hos Københavns Bageri laver vi rund brunkager på 6 cm i diameter). Tilsæt evt. blancherede mandler på toppen.

5. Placer småkagerne på en bageplade og bag i ca. 10 minutter ved 165 °C. Hold øje med dem – bagetiden kan variere lidt afhængigt af ovnen.

6. Lad småkagerne køle let af, inden du nyder dem.

Bliv klar til din julebagning med disse produkter



Dæk et fint julebord



“Med stor respekt for klassisk dansk wienerbrød og deres historie ønsker vi at bringe de nostalgiske favoritter.” - Rasmus Sjødahl, medejer af Københavns Bageri.



M: Kan I fortælle lidt om Københavns Bageri, og hvad der gør det unikt blandt Københavns bagerier?

R: “Københavns Bageri åbnede dørene i 2023 i Carlsbergbyen som et samarbejde mellem Bageriet Benji på Nørrebro og Alice Ice Cream and Coffee på Amager. Med stor respekt for klassisk dansk wienerbrød og deres historie ønsker vi at bringe de nostalgiske favoritter - mange af os husker fra barndommen, tilbage - genopfundet med moderne tilgang og kompromisløs kvalitet i ingredienser og håndværk.”

M: Hvilken rolle spiller traditionelle danske julesmåkager som brunkager i juletiden?

R: “Brunkager er en af Danmarks mest ikoniske julesmåkager - sammen med Vaniljekranse, som vi også bager. De er sprøde og aromatiske - en småkage, der fanger essensen af julen med en krydret blanding af kanel, nellike, kardemomme, muskatnød, ingefær og allehånde. Hver bid smager som jul.”

“Jeg husker, at jeg lavede dem med min bedstemor - hver familie har sin egen version. Den største debat er altid, om man skal bruge hele mandler blendet i dejen eller ren mandelmel.” - Rasmus Sjødahl, medejer af Københavns Bageri.



M: Har I en personlig eller familiær forbindelse til brunkager eller andre danske julesmåkager?

R: “Vaniljekranse er nok den småkage, de fleste danske familier selv bager i juletiden. Jeg husker, at jeg lavede dem med min bedstemor - hver familie har sin egen version. Den største debat er altid, om man skal bruge hele mandler blendet i dejen eller ren mandelmel. Vi vælger det første - det giver mere tekstur og smag.”

M: Er der nogle særlige tips eller teknikker, I vil anbefale til hjemmebagere for at få perfekt konsistens og smag?

R: “Brug saltet, kultiveret økologisk smør - og vær ikke nærrig med mængden. Smørrets kvalitet gør virkelig hele forskellen.”

M: Hvordan fejrer I jul på Københavns Bageri?

R: “Som mange danske arbejdspladser samles vi til en traditionel julefrokost—en festlig frokost med uendelige variationer af smørrebrød: syltede og saltede sild, æg, gris i alle former, og selvfølgelig slutter vi af med en skål risalamande - cremet risengrød med mandler, stoppet med kirsebærsovs.”

M: Hvad er en ting, I glæder jer til at lave i årets juletid?

R: “Hjemmelavet æble-gløgg. Traditionelt laves gløgg på portvin og rødvin, men på det seneste er en krydret æbleversion med gin blevet min favorit - en frisk og aromatisk twist på en klassiker.”



Slå vejen forbi København Bageri på Kongens Nytorv, køb en fin pose småkager som en lille værtindegave og tag en kaffe med på vejen eller nyd den under varmelamperne. Opdag resten af vores Christmas Market her.

Magasin Kgs. Nytorv | man-søn kl. 12-19



Bageartikler Køkkenmaskiner Røreskåle Shop alt køkkenudstyr


LÆS OGSÅ
Livsstil
Julegaver håndplukket af to populære influencers
Livsstil - Opskrift
Opskrift på sprød vintersalat til sæsonen
Loading...