Hvidvin eller rødvin? Hvilken vin er bedst til grillmaden, og hvad skal du købe, hvis du skal sippe hvidvin i sommersolen på terrassen? Læs med og find ud af, hvad vores vineksperter fra Mad&Vin anbefaler.
I sommervarmen kan en kold hvidvin gøre underværker, men selv under en specifik vinkategori er der masser af varianter, områder og typer, der kan forvirre. Vores vineksperter guider dig sikkert frem til den perfekte sommerhvidvin til netop dit behov.
Chardonnay er et populært valg, når vi køber hvidvin. Blandt andet fordi der produceres rigtig meget af det rundt omkring i hele verden. Når du skal vælge en Chardonnay, er hovedreglen, at hvis du vælger en oversøisk fra f.eks. Californien, får du en, der er fed i smagen. Tager du derimod en fra f.eks. Chablis i Frankrig, vil den være mere tør i smagen. Den fede Chardonnay passer rigtig godt til fisk eller andet mad fra grillen, hvor den tørre variant er perfekt til rejer og skaldyr.
Vi plejer at kalde Sauvignon Blanc for en "terrassevin", fordi den er rigtig god at nyde - bare som den er - uden, den behøver at serveres til mad. Vinen, der oprindeligt stammer fra Bordeaux i Frankrig, er tør og sprød i smagen, og den passer rigtig godt til blandt andet fisk, pasta, salater og ost - eller netop bare, som den er. Et godt tip fra vineksperten er, at hvis du vælger en Sauvignon Blanc fra New Zealand, går du aldrig helt galt i byen, og du kan få en rigtig god vin til en lige så god pris.
Riesling stammer fra Tyskland, hvor over halvdelen af alt Riesling stadig produceres. Riesling kan være ret sød, da druerne får lov at hænge i længere tid i solen, inden de høstes. Er du ikke til de helt søde vine, er det et godt tip at vælge en Riesling fra Alsace i Frankrig og generelt bare altid læse etiketten bag på flasken. En Riesling vil være god til f.eks. oste eller til fed fisk samt mad fra grillen.
Pinot Gris eller Pinot Grigio, alt efter om den stammer fra Frankrig eller Italien, er en ret ukompliceret vin, der også sagtens kan tåle at komme en tur i køleskabet, inden den skal nydes, hvis du foretrækker en iskold hvidvin. Vælger du en Pinot Gris, får du en vin med et lavere syreindhold end fx Riesling og Sauvignon Blanc, hvilket gør den rigtig god til f.eks. skaldyr eller blot som et godt glas vin på terrassen uden et måltid til.
Bobler er ofte noget, vi forbinder med nytår eller festlige lejligheder, men har du alligevel tænkt dig at bruge 100-150 kr. på en god flaske hvidvin, så kan du ifølge vores vinekspert lige så vel vælge en flaske bobler som anden mousserende vin som f.eks. Cremant eller Cava. En Cremant er absolut lige så velegnet til mad som en hvidvin, og et glas kold Cava i solen går man heller aldrig fejl af.
Rødvin er ikke bare rødvin. Rødvin kan fremstilles af et hav af forskellige druer, som alt efter sort, fremstillingsmetode og lagring, giver hver vin sin unikke smag. Rødvinens kraft gør den eminent til sommerens grilmad, og i den følgende får du vineksperternes bedste bud på to rødvine, der gør grilldag i haven til en sand fest.
Denne fyldige, intense drue med en undertone af sødme gør sig særligt godt til grillmads og mørkt fjerkræ. Den er karakteriseret ved dens mørke farve, bløde tekstur og utrolig flotte smags- og duftnoter af brombær, jordbær, chokolade og svesker. På trods af at vinene klart er bedst til grillmaden, skal du endelig ikke være nervøs for at koble den sammen med en lækker pastaret eller sågar en flødebasseret simmeret. Det vil uden tvivl også klæde denne intense og fyldige vintype.
Syrah eller Shiraz? Der er tale om den samme drue, men to forskellige navne. I Europa kaldes den Syrah, mens den i Australien, New Zealand og andre lande kaldes Shiraz. Der er her, vi finder de markante og krydrede vine. Du kommer ikke galt afsted, hvis du serverer denne drue med din steak fra grillen, lam, mørkt oksekød eller en stor, saftig burger.
Du er altid velkommen til at komme en tur forbi Magasin Mad&Vin og gå på opdagelse i vores store udvalg af lækre vine. Vores vineksperter står klar til at guide dig gennem det brede sortiment af vine. Du finder os i Magasin i Lyngby og på Kongens Nytorv i København.