Tilbage til journal
Livsstil

5 ting, du med sikkerhed ikke vidste om Magasin

null
credit-image

Tekst Cathrine Overvad

Med 155 år bag sig har stormagasinet Magasin en lang og unik historie, som afspejler tidens omfattende udvikling. I dag er de fleste formentligt bekendte med Magasin. Men de færreste er nok klar over, at Magasin var den første forretning i Danmark med en elektrisk elevator, at man hvert år kårede ’Frøken Magasin’, eller at stormagasinet havde en telefoncentral så stor, at folk brugte det som datidens Google.

Netop nu kan du opleve udstillingen ”På arbejde i Magasin” i Magasin Museum ved Kongens Nytorv, hvor du får et unikt indblik i, hvordan livet som medarbejder i Magasin har set ud gennem de sidste 155 år. Datidens kønsroller og opfindelsen af nye teknologier afspejler, hvordan forholdene har udviklet sig siden forretningens etablering i 1868, og du vil helt sikkert blive overrasket over, hvordan visse ting udspillede sig i ’de gode gamle dage’.

Danmarks første elektriske elevator

I 1894 blev Danmarks første elektriske personelevator installeret, og det var i Magasin på Kongens Nytorv. Til at begynde med var det kun mænd med skæg, der måtte betjene elevatorerne, og i de første årtier var gennemsnitsalderen 75 år for en elevatorfører i Magasin. I løbet af 1920'erne blev man dog inspireret af USA, så de ældre mandlige elevatorførere blev udskiftet med unge, smukke kvinder i fikse uniformer, der angiveligt skulle have omtalt sig selv som ’stewardesserne af Magasin’. Som elevatorfører var det ikke ualmindeligt, at man på en travl dag havde 1000 ture og op ned svarende til omtrent 36 km.



null

’Frøken Magasin’

Set med nutidens øjne kan det virke mere eller mindre absurd, men ikke desto mindre vakte én særlig begivenhed stor begejstring blandt medarbejderne i Magasin fra 1947 og 33 år frem. Ved det årlige nytårsbal kårede ledelsen ’Frøken Magasin’ – en titel, som blev tildelt til en kvindelig medarbejder, der opfyldte kriterierne ”en sød og naturlig ung pige”. Med til prisen hørte en præmie, en forside på månedens personaleblad, og at man skulle deltage ved adskillige arrangementer i løbet af året. Først i 1972 blev reglerne ændret, så både mænd og kvinder kunne deltage i nomineringen. Det efterfølgende år blev det 19-årige René Jensen fra dameskotøjsafdelingen, der løb med sejren som Hr. Magasin. Det var første og eneste gang, at en mand vandt, indtil den årlige kåring sluttede i 1980.



null

Datidens Google

Magasin var en af de første virksomheder i Danmark til at få en telefonlinje. Magasins telefoncentral voksede sig faktisk så stor, at den i 1935 var på størrelse med en typisk dansk stationsby. Telefondamerne i Magasin havde nok at se til, for der blev foretaget cirka 9000 opringninger om dagen, og de skulle huske over 400 numre i hovedet. Magasins telefonnummer var ’4030’, og nummeret var kendt blandt de fleste danskere. Det medførte, at telefondamerne ikke blot skulle svare på spørgsmål vedrørende forretningen. Også spørgsmål som ”hvor højt er Rundetårn?” og ”Kan De give mig dagens tipsresultater?”, måtte de søde telefondamer være behjælpelige med. Indtil 1966 bestod telefoncentralen af et snoresystem, så høj koncentration og hurtige reaktioner har været nødvendigt for Magasins telefondamer.



null

Telefonnummer på flakon

At Magasins telefonnummer var så udbredt blandt danskerne, så Magasin som en unik markedsføringsmulighed. Nummeret ‘4030’ kom derfor til at lægge navn til en produktlinje med blandt andet hårvand, barberskum, vådservietter og parfume. Om sidstnævnte opnåede ikon-status som Chanel No. 5 er dog tvivlsomt.



null

Hulledame søges!

Det var ikke ualmindeligt, at flere generationer af samme familie arbejdede i Magasin. Magasins personaleblad Bikuben bragte ofte – og med stolthed – billeder og historier om familiemedlemmer af samme slægt, der havde arbejdet i Magasin. Ligesom i dag var der også mange forskellige funktioner at varetage for 100 år siden, og engang var stillinger som ”hulledame”, ”portier” og ”kusk” også mulige at ansøge om i Magasin.



Udstillingen ”På arbejde i Magasin” kan opleves tidspunktet torsdag og fredag kl. 13-17 samt lørdag og søndag kl. 11-15. Der er fri entré for alle. Udstillingen løber fra den 9. marts til den 29. oktober 2023 i Magasin Museum på Vingårdstræde 6, 1070 København K. Læs mere om Magasin du Nord Museum og udstillingen her.



LÆS OGSÅ
Loading...