Kend din kaffe! Sådan brygger du den perfekte kop kaffe


Tekst Cathrine Overvad
Mørkristet, lysristet, espresso eller pour over? I dag er der flere ting, du skal tage stilling til, når du laver din kaffebestilling på en af byens hippe kaffebarer. Lær alt om smag, teknik og udstyr fra en kaffekyndig barista.
I dag vægter de fleste en BMO og en velbrygget kop kaffe højt, når der skal skrues helt op for morgenforkælelsen. Faktisk indtager Danmark en flot 4. plads på verdensplan, når det kommer til at drikke mest kaffe. Det stigende salg af kaffemaskiner og tilhørende gadgets tyder på, at de danske hjemmebaristaer ikke går ned på udstyr, når det kommer til det sorte guld. Vi besøgte en af Yellow Bird Coffees baristaer for at blive klogere på den smagfulde verden af kaffe.
Hvordan finder jeg ud af, hvilken type kaffe jeg skal gå efter?
“Først bør man overveje, hvilke smagsnoter man godt kan lide. Er man til en mild, syrlig, sød eller frugtet kaffe? Jeg plejer at anbefale, at hvis man er til syrlig kaffe, skal man mod en mere lysristet kaffe, hvorimod en meget mørkristet kaffe efterlader syren for en mere bittersød eftersmag. Jo mere, man rister kaffen, jo mere stiger bitterheden også. Tænk fx på en klassisk italiensk espresso, som er mere bitter end den typiske, man drikker her i København. Ristningen vil typisk stå på kaffeposerne, som du køber i supermarkederne.”