Indkøbskurv
0
0 varer lagt i indkøbskurven
Portræt

Fuldend årets julemiddag med æblegrisen

Æblegrisen fra Grambogård kender om nogen til det søde liv som julegris. Den spiser dagligt 2 kg. æbler – og det kan smages! Læs, hvorfor æblegrisen er et godt valg til julemiddagen.

Om Grambogård

Blot 300 meter fra Odense Fjord går grisene på 7.500 m2 fold og roder i jorden efter jordskokker hele dagen. Her er hytter, så de altid har læ, og et stort egetræ, som de finder skygge under. Folden er opdelt i to, så der er god mulighed for at fordele grisene efter størrelse og trivsel. Grambogård er et lille fynsk og selvstændigt slagteri, som arbejder nært sammen med udvalgte ansvarlige landmænd, der brænder for deres arbejde og deres dyr.

”Den glade æblegris fra Grambogård” – ja, det lyder enormt romantisk og nærmest uvirkeligt, men det er det bestemt ikke. Æblegrisen findes, og spørger du Grambogårds direktør, så er netop denne gris et rigtig godt bud til årets julemiddag. Den forkælede æblegris nyder det gode griseliv som alle de øvrige grise fra Grambogård: Frisk halm, plads til at røre sig, adgang til foder døgnet rundt, frisk vand, ro og harmoni i stalden. For på det fynske slagteri har dyrevelfærd altid været omdrejningspunktet – og det kan virkeligt smages! Målet er velsmagende kød, og her spiller foderet en vigtig rolle. Æblegrisen får samme kærlige behandling som de øvrige dyr fra Grambogårds udvalgte leverandører, men fra den 1. november suppleres de 7-8 måneder gamle dyrs diæt med to kg. æbler pr. svin om dagen, hvilket ifølge Mad & Vins slagter, Lars Revsbæk, gør kødet lysere, friskere og mere magert. 

Grambogård har fokus på gourmanderne, hvad enten det er i restauranterne eller er madnørderne, der står derhjemme og laver mad. Dem, der sætter pris på og kan smage, hvor forkælede grisene har været. Og det har de, når man sammenligner dem med deres mange slægtninge på de danske slagtegange. Alle grisene fra Grambogård går i lyse og åbne stier med masser frisk luft. Når sulten melder sig, kan grisene bare spise, der er flere fodrestationer i stalden og fri adgang til halm. Det betyder, at grisene spiser omkring 20 procent mere end konventionelle grise, fordi de løber mere rundt og derfor forbrænder mere. Mere kærligt bliver det vist ikke! 

Er du på jagt efter en lækker og velsmagende flæskesteg til julebordet? Vi har mødt Alex Lysemose, direktør i Grambogård, der her fortæller, hvorfor æblegrisen er et godt valg til den perfekte julemiddag.

Hvorfor spiser vi flæskesteg til jul?

Traditionerne fylder meget i julen – de fleste af os kan bedst lide, at vi gør tingene på samme måde som sidste år. Særligt julemaden er et ømt punkt for mange, den skal der ikke ændres for meget på. Vi spiser helst det samme som sidste år. Og året før. Flæskesteg er en af de ting, der hitter allermest på julebordet. Hvorfor kunne man spørge sig selv? Ser man tilbage, handler det højest sandsynligt om, at flæskestegen altid har været tilgængelig i landbrugs-Danmark og derfor et oplagt valg på julebordet. Helt tilbage til middelalderen har svin været festmad Her lod man svinene gå og fede sig i bog og agern hele efteråret, ind til de blev slagtet i november og spist i julen. Med tiden har flæskestegen fået hård konkurrence af and og gås, men det er de færreste, der går gennem julen uden en velstegt flæskesteg med sprøde sværd. Velbekomme!

Hvorfor skal man vælge æblegrisen til julemiddagen?
Vi går de meget op i, at dyrene har et godt liv, mens de lever, og at det giver en god smag, når de ender på vores middagsborde. Det er klassikeren ”Grambogård Æblegris” et rigtig godt eksempel på. En del af Grambogård-grisene får serveret 2 kg. friske danske æbler hver om dagen. Det betyder, at kødet bliver særdeles smagfuldt og saftigt. Vi tilskriver det selv det meget høje indhold af frugtsukker, som grisene får i deres sidste levetid, indtil de når en vægt på ca. 95 kg.

Hvorfor lige æbler? 
Vi bruger æbler, fordi grisene er meget vilde med smagen, og fordi der er meget frugtsukker i æblerne. Det høje frugtsukkerniveau gør, at kødet bliver mere marmoreret, saftigt og smagfuldt end andet kød. Æblegrisen får sine æbler serveret i dybstrøelsen, så den også får mulighed for at rode efter de søde æbler.

Hvordan tilberedes æblegrisen bedst?
Du spørger til tilberedning, hvilket er meget svært at svare generelt på, da det afhænger meget af udskæring og ”personlig stil” i køkkenet. Personligt er jeg stor tilhænger af den hurtige afbruning efterfulgt af ”nænsom varme”. Generelt set er det dog min erfaring, at man skal regne lidt kortere tilberedningstid til Grambogård i forhold til andet kød.


Find æblegrisen i Mad&Vin eller bestil HER

Magasin.dk bruger cookies for at give dig en bedre oplevelse gemmer vi dine informationer om dit besøg på magasin.dk Læs mere